Administratie zelf doen, of uitbesteden?

Je start met je onderneming, uiteindelijk krijg je de vraag: Ga ik mijn boekhouding zelf doen of besteed ik het uit? 

Ik ben natuurlijk boekhouder en daarom denk je dat ik ga zeggen dat je het moet uitbesteden. Maar wacht even! Een boekhouding zelf doen is een optie, zeker als je wat administratieve/fiscale kennis hebt. Er komen naar mijn mening alleen twee belangrijke punten. De eerste is de opstart, hoe ga je je administratie bijhouden? Wij raden aan om dit in een boekhoudprogramma te doen (in ons geval Snelstart), hierbij is het van belang om bijna alle administratieve stukken te bewaren. 

Het tweede punt is de jaarafsluiting, of in het geval van een IB onderneming de inkomstenbelasting aangifte. Wat ga je daar nou invullen? Je dient een jaarrekening op te stellen, bestaande uit een resultatenrekening, de balans en de toelichtingen. Dit is vaak lastig voor de standaard ondernemer, daar je hier rekening moet houden met bijvoorbeeld de afschrijvingen van activa, correctie privé op autokosten (bij bijtelling) en de correctie privé op representatiekosten. 

Daarnaast is het belangrijk om een aanspreekpunt te hebben bij fiscale vraagstukken, dit kan eventueel ook een goede vriend of kennis zijn. Een boekhouder is er echter in gespecialiseerd om deze vragen te beantwoorden. Ik zou het wel af raden om zelf op onderzoek uit te gaan, het beste voorbeeld wat ik hierbij kan noemen: Je kan beter naar je huisarts gaan, in plaats van zelf uit te gaan zoeken of je iets mankeert. 

Ons advies is, plan een vrijblijvend adviesgesprek in! Hier kunnen we je adviseren over de opstart van de administratie en eventuele andere vraagstukken. We kunnen ook afspreken dat we elk jaar de administratie controleren of om de jaarrekening alleen voor u op te stellen. Zo heb je geen hoge administratiekosten, en mocht je zo erg groeien dat je het niet meer bij kunt houden kan je het alsnog uitbesteden.